W każdej kuchni można znaleźć wiele różnych produktów spożywczych. Nie od dziś wiadomo, że konieczne jest ich bezpieczne przechowywanie. Pomocnym narzędziem w tej kwestii okazują się pojemniki do żywności, które w ostatnim czasie stały się istotnym elementem wyposażeniowym w każdej kuchni.
Warto dodać, że nowoczesne pojemniki umożliwiają przechowywanie produktów spożywczych w szafie, lodówce, a nawet odgrzewanie i podgrzewania żywności w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Warto więc wiedzieć, jaką funkcję spełniają konkretne propozycje.
Nietrudno zauważyć, że największym zainteresowaniem cieszą się pojemniki z tworzyw sztucznych, które są stosunkowo tanie i wygodne w użytkowaniu – pomocne okazuje się przede wszystkim profilowane zamknięcie. Pojemniki tego typu można umieszczać w lodówce, jak również przechowywać w szafie, sprawdzą się także jako zamiennik śniadaniówki. Większość propozycji odznacza się odpornością na niskie i wysokie temperatury, a co ważniejsze, pojemniki te można myć w zmywarkach.
Który pojemnik do czego?
Każdy pojemnik spełnia określoną funkcję. Istnieją co prawda rozwiązania uniwersalne, nie mniej jednak większość z nich posiada pewne zastrzeżenia, których nie można ignorować.
Szklane lub porcelanowe pojemniki doskonale sprawdzą się do przechowywania produktów sypkich lub przypraw. Hermetycznie zamykane pojemniki to doskonała ochrona przed wilgocią i wysychaniem produktów spożywczych.
Warto pamiętać, że pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności standardowo posiadają ikonkę widelca i kieliszka, wskazane jest także, aby posiadały atest Państwowego Zakładu Higieny.
Godne polecenia są pojemniki z silikonu, które można umieszczać w lodówce, zamrażarce, wykorzystywać do podgrzewania w piekarniku oraz odgrzewania w mikrofalówce, można w nich także gotować na parze.
W metalowych pojemnikach nie wolno przechowywać produktów kwaśnych, gdyż mogą tworzyć się szkodliwe substancje. Pojemniki z metalu sprawdzą się jednak w przypadku produktów sypkich.
Papierowe torebki warto wykorzystywać jako opakowanie drugiego śniadania, które zabieramy do pracy lub przechowywać w nich wędlinę w lodówce.
Do produktów sypkich nadają się także pojemniki ceramiczne i gliniane, które dodatkowo można wykorzystać jako efektowną ozdobę kuchenną, która jednocześnie spełnia funkcję stricte praktyczną, a co ważniejsze, kawa, herbata czy przyprawy zawsze będą pod ręką.