Bezpieczna żywność

W każdej kuchni można znaleźć wiele różnych produktów spożywczych. Nie od dziś wiadomo, że konieczne jest ich bezpieczne przechowywanie. Pomocnym narzędziem w tej kwestii okazują się pojemniki do żywności, które w ostatnim czasie stały się istotnym elementem wyposażeniowym w każdej kuchni.

Warto dodać, że nowoczesne pojemniki umożliwiają przechowywanie produktów spożywczych w szafie, lodówce, a nawet odgrzewanie i podgrzewania żywności w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Warto więc wiedzieć, jaką funkcję spełniają konkretne propozycje.

Nietrudno zauważyć, że największym zainteresowaniem cieszą się pojemniki z tworzyw sztucznych, które są stosunkowo tanie i wygodne w użytkowaniu – pomocne okazuje się przede wszystkim profilowane zamknięcie. Pojemniki tego typu można umieszczać w lodówce, jak również przechowywać w szafie, sprawdzą się także jako zamiennik śniadaniówki. Większość propozycji odznacza się odpornością na niskie i wysokie temperatury, a co ważniejsze, pojemniki te można myć w zmywarkach.

Który pojemnik do czego?

Każdy pojemnik spełnia określoną funkcję. Istnieją co prawda rozwiązania uniwersalne, nie mniej jednak większość z nich posiada pewne zastrzeżenia, których nie można ignorować.

Bezpieczne przechowywanie żywności

Szklane lub porcelanowe pojemniki doskonale sprawdzą się do przechowywania produktów sypkich lub przypraw. Hermetycznie zamykane pojemniki to doskonała ochrona przed wilgocią i wysychaniem produktów spożywczych.

Warto pamiętać, że pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności standardowo posiadają ikonkę widelca i kieliszka, wskazane jest także, aby posiadały atest Państwowego Zakładu Higieny.

Godne polecenia są pojemniki z silikonu, które można umieszczać w lodówce, zamrażarce, wykorzystywać do podgrzewania w piekarniku oraz odgrzewania w mikrofalówce, można w nich także gotować na parze.

W metalowych pojemnikach nie wolno przechowywać produktów kwaśnych, gdyż mogą tworzyć się szkodliwe substancje. Pojemniki z metalu sprawdzą się jednak w przypadku produktów sypkich.

Papierowe torebki warto wykorzystywać jako opakowanie drugiego śniadania, które zabieramy do pracy lub przechowywać w nich wędlinę w lodówce.

Do produktów sypkich nadają się także pojemniki ceramiczne i gliniane, które dodatkowo można wykorzystać jako efektowną ozdobę kuchenną, która jednocześnie spełnia funkcję stricte praktyczną, a co ważniejsze, kawa, herbata czy przyprawy zawsze będą pod ręką.

O serwisie

Zdrowy styl życia jest bardzo ważny. Zbilansowana dieta pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i smukłej sylwetki. 

Wyciskarki do soków to bardzo przydatne urządzenia, dzięki którym w szybki i prosty sposób jesteśmy wstanie dostarczyć odpowiednie składniki odżywcze każdego dnia. 

Zapraszamy do miłej lektury! 

Kontakt

kontakt@yakamedia.pl

Galeria