Wybieramy wyciskarkę do soków

O właściwościach prozdrowotnych soków warzywnych i owocowych nie trzeba nikogo przekonywać. Są one bogate w witaminy, enzymy i sole mineralne, a jednocześnie łatwo przyswajalne. Wiele diet jest opartych właśnie na dużej ilości świeżych soków.

Jeszcze niedawno do wyciskaniem soków najczęściej wykorzystywana była sokowirówka, ewentualnie wyciskarka do cytrusów. Jednak na rynku pojawiły się wyciskarki do warzyw i owoców. Dlaczego warto właśnie na nie zwrócić uwagę i jaki model wybrać?

Wyciskarka działa zupełnie inaczej niż sokowirówka. Pracuje na wolnych obrotach (najczęściej około 80-100 na minutę), a sok pozyskiwany jest w kilku etapach. Najpierw warzywa czy owoce są miażdżone przez wał ślimakowy. Następnie z dużą siłą wyciskany jest sok, który przedostaje się przez sito, zostaje odsączony i wypływa do naczynia. Pozostaje tylko suchy miąższ.

Ta technologia pozwala przede wszystkim na wyciskanie soku nawet z warzyw liściastych (jak sałata czy szpinak), ziół, traw (na przykład młoda pszenica, jęczmień) oraz miękkich owoców jak maliny i truskawki. Jest to niemożliwe w sokowirówce.

Poza tym dzięki powolnemu procesowi, sok nie nagrzewa się i nie spienia, przez co jest bogatszy w składniki mineralne, witaminy i enzymy. Jest bardziej wartościowy i zdrowszy, oraz cząsteczki warzyw i owoców, które czynią go bardziej esencjonalnym i gęstym.

To nie jedyne zalety wyciskarki:

- wyciska nawet o 1/3 więcej soku niż sokowirówka

- dzięki mniejszej ilości wtłaczanego powietrza sok jest dłużej świeży (można przechowywać go w lodówce do 48 godzin)

- jest dużo łatwiejsza w myciu

- bardzo cicho pracuje

- jest wyjątkowo wytrzymała i trwała więc producenci mogą zaoferować wiele lat gwarancji

Wybierając wyciskarkę zwróćmy uwagę na różne rodzaje, jakie można znaleźć na rynku.

Podstawowym rozróżnieniem jest sposób działania – wyciskarki ręczne oraz elektryczne. Ręczne są dość wygodne jeżeli wyciskamy soki rzadko i używamy małej ilości surowców.

Modele elektryczne dzielą się na jedno- i dwuślimakowe. Wyciskarka jednoślimakowa posiada jeden obracający się wał, który miażdży warzywa i owoce oraz wyciska sok. Jej odmianą jest wyciskarka pionowa, w której ślimak został odwrócony, przez co urządzenie trochę przypomina sokowirówkę. W tym przypadku wybór jest raczej kwestią gustu, chociaż wyciskarkę pionową trochę trudniej się myje ze względu na bardziej skomplikowaną budowę.

Wyciskarka dwuślimakowa (https://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/wyciskarki-dwuslimakowe/) wyposażona jest w dwa zazębiające się wały. To sprawia, że składniki zostają jeszcze lepiej zmiażdżone i wyciśnięte, a więc ten typ jest wydajniejszy.

Przed zakupem wybranego modelu upewnijmy się czy wyciskarka ma odpowiednią moc. Jeśli będziemy wyciskać sok z twardszych warzyw jak buraki czy seler, najlepiej wybrać urządzenie o mocy minimum 200 W.

Poszczególne modele różnią się również wielkością otworu wsadowego. Większy ułatwi i przyspieszy pracę, szczególnie jeśli zamierzamy często wyciskać soki.

Ważne, aby urządzenie wytworzone było z materiałów PBA Free (szczególnie zwróćmy uwagę na ślimak), posiadało gwarancję i możliwość oddania do autoryzowanego serwisu.

Jeżeli zależy nam na urządzeniu wielofunkcyjnym, warto rozejrzeć się za wyciskarką, która posiada dodatkowe zastosowania – wytwarzanie przecierów, musów, sorbetów, pure, a nawet mielenie czy formowanie makaronu.

 

O serwisie

Zdrowy styl życia jest bardzo ważny. Zbilansowana dieta pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i smukłej sylwetki. 

Wyciskarki do soków to bardzo przydatne urządzenia, dzięki którym w szybki i prosty sposób jesteśmy wstanie dostarczyć odpowiednie składniki odżywcze każdego dnia. 

Zapraszamy do miłej lektury! 

Kontakt

kontakt@yakamedia.pl

Galeria